“Portreti”

Braca Nadeždić
Od 15. maja do 02. juna 2015.
Na novoj lokaciji, sa novim programom! > Svečano otvaranje - petak, 20h,
Uzun Mirkova 10

portreti

 

Protrahere na latinskom (doslovan prevod) – IZNETI NA VIDELO – je reč iz koje je izvedena reč portret.

Ovo je intimna priča fotografa. Priča je intimna jer nije naručena kao posao, ne koristi se ništa digitalno, fotografiše se dugo i uživa se u svakoj fazi, koriste se komplikovani stari aparati i objektivi, a “žrtve” su prijatelji, saradnici, familija i gosti koji imaju strpljenja.

Nadeždić se upustio u posao kao dobri slikar, portretista u vreme kada je izmišljena fotografija i svi nagrnuli u foto studije, a on polako slika u svom ateljeu ili eksterijeru.

Nastale su tri serije portreta koje možemo podeliti na Polaroid 8×10, Harman Direkt pozitiv papiri i printovi sa 4×5 i 8×10 negativa.

Korišćenje ove aparature, proizvodi kod fotografa i kod modela, poštovanje prema samom činu fotografisanja, magiji emulzije, iščekivanju finalnog rezultata – istine lica.

Danas kada sa digitalnim fotoaparatom ili mobilnim telefonom možeš fotografisati brzo, prelako i ispraviti sve nedostatke u Photoshop – u, uvođenjem ove stare tehnike u svoj autorski rad, Nadeždić uživa u novoj romantici, izazovu koji testira vreme i nas posmatrače njegovih upečatljivih portreta, iznevši ih na videlo.

Goranka Matić, april 2015.

BIOGRAFIJA
BRACA NADEŽDIĆ

Braca Nadeždić je rođen 1968. godine u Beogradu. Postao je jedan od vodećih fotografa svoje generacije. Radio je za veliki broj klijenata, marketinških i kreativnih agencija kao što su FullHouse Ogilvy, Nova communications, Profile, SVA, Grafix, C.I.B.B, Spectra, (Ogilvy & Mather, Belgrade), Gray, Idea Plus DDBO, SMJWT, EuroRSCG…
Braca je imao dve samostalne fotografske izložbe u Beogradu i Podgorici, a učestvovao je i na više od 40 grupnih izložbi širom sveta.

Profesionalno je sarađivao sa mnogim rok zvezdama, modnim dizajnerima i radio editorijale i fotografske ilustracije za srpske magazine Grazia, Elle, Harpers Bazaar, Maxim i Playboy. Radio je i za Financial Times, Air France magazine, XtraSports, Worldonline, Bild am Sontag, L’Oreal Paris…