E – nimacija

Igor Ćoric
1 - 6. oktobar 2007. > otvaranje u 20h

Igor Coric
Izložbom 5 godina na internetu (2003-2007) Igora Ćorica projekat O3ONE proslavlja tri godine delovanja, i započinje saradnju sa Međunarodnim udruženjem likovnih kritičara (AICA, sekcija Srbija). Projekat pod nazivom “Umetnost za istoriju” podrazumeva godišnje po jednu autorsku izložbu odabranog člana tog udruženja. Po meri “običnog” čoveka Igor Ćoric, nezavisni autor brojnih animiranih filmova, nagrađenih na internacionalnim festivalima u zemlji i inostranstvu, ostvario je, u periodu od 2003. do 2007. godine, izvrstan prodor na internet scenu.Uspeh njegovih filmova kod publike i kritike meri se najvišim dometima svih aspekata ostvarenja, od scenarija do montaže, ali nadasve iskrenim, intimnim angažmanom za “običnog” čoveka, prepuštenog samom sebi u turbulentnom svetu.

Za samo pet godina, ovaj plodan animator i ilustrator, nesporne darovitosti, sigurne ruke, izraženog intelekta, temperamenta i osećajnosti, prešao je put od čisto umetničkih filmova eksperimentalne forme do strukture prave filmske priče (intimističke, horor, socio-psihološke…) Od kratkih crno-belih filmova, redukovanih likovnih i zvučnih sredstava, do zahtevnih orkestracija vizuelnog i audio materijala, iznenađujuće slobodnog izraza. Linija, volumen, pokret, boja, zvuk, ritam, tekst, dramski zaplet i pauza – sva sredstva, vrednosti i postupci (poput inverzije uloga) u službi su estetski i idejno kompaktnih celina, koje sugestivno deluju kako na posmatračeva čula tako i na njegovu svest. Emancipacija ljupkosti, ideala nevinosti, nežnost, ljubav, odanost, čestitost, pozitivne vibracije, naspram i iznad sirovosti, kriminala, grubosti, mržnje, dvoličnosti, gramzivosti, letargije… Sve ono što savremeni čovek podnosi – otuđenost, fizičko i mentalno nasilje, pritisak ličnih i kolektivnih ambicija, globalno zagrevanje, tehnicizam… – teme su ovih filmova sa autorskim stavom, ironijom, ali i intencijom konstruktivnog mišljenja i delanja za dobro civilizacije.

Internet je za našeg autora bio prozor u svet animacije, a danas je mesto prezentacije radova i medij za interakciju sa publikom, što utiče na njegov dalji rad. Upotreba kompjutera, tačnije Flash programa, nije izmenila izvornog crtača u Ćoricu. Film “Tri pera i kišna glista” (2004.) značio je prekretnicu u njegovom stvaralaštvu, jer se pričom ali i crtački izdvajao od ostalih. Film je urađen tako da svaki frejm izgleda kao drvorez, čime je postignuta toplina u slici, ekvivalentna emocionalnom sadržaju ostvarenja. U ovom, ali i u nekim drugim radovima, akteri su ptice, budući da su njima oduvek pripisivane, između ostalih, simboličke moći da utiču na svest ljudi.

Ćoric sam radi sve ono što jedan animirani film obično podrazumeva – scenario, crtež, animaciju, scenografiju, kameru, režiju i montažu, a jedino muziku preuzima. Ponekad mu je ona polazište za rad; u nekom drugom slučaju, pokretač je priča, ili crtež. Kako god, ovi crtani filmovi drže pažnju, deluju relaksirajuce, a istovremeno, kao najšire dostupni, zahvaljujući internetu, medijumi inteligentno datih poruka, neposrednije nego što to čine roditelji, školstvo i mediji, uče nas da budemo bolji.

Predstavljanje animiranih filmova, printova i muzičkih spotova Igora Ćorica, u okviru projekta O3one, prilika je da se njegova ostvarenja opserviraju u tehnički dostojno opremljenom galerijskom prostoru, u centru Beograda. Istovremeno, ovo je i najava velikog serijala izuzetno inventivnih animiranih filmova, koje Ćoric radi sa australijskom produkcijskom kucom “BIGFISH.TV”, a koji će se uskoro naći na internetu.

Ljubica Jelisavac – Katic

Igor Ćoric roden je 1978. u Strazburu (Strasbourg), Francuskoj. Školovao se u Beogradu, gde je 2002. diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kome trenutno završava postdiplomske studije crteža.
Od 2002. napravio je preko 50 autorskih animiranih filmova, više animiranih muzičkih spotova, angažovan je kao animator na nekoliko profesionalnih televizijskih animiranih projekata, ilustrovao je preko 20 udžbenika i dečijih knjiga.
2006. uz pomoć novca dobijenog na konkursu Sekretarijata za kulturu grada Beograda proizvodi film «Ostaci», koji se još uvek prikazuje na festivalima širom sveta. Trenutno je angažovan na proizvodnji animiranih filmova za internet australijske produkcijske kuće «Bigfish.tv» iz Brizbejna. Pored toga u septembru 2007. započeo je proizvodnju autorskog animiranog filma «Perje u plamenu» potpomognutog novcem dobijenim na konkursima Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Filmskog centra Srbije. Od septembra 2006. vodi sopstvenu produkcijsku kuću sa idejom da proizvodi kvalitetne autorske i profesionalne animirane filmove.

Pored prikazivanja na internetu, njegovi filmovi mogli su se videti i na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu gde osvajaju brojne nagrade i pohvale.