Cosplay Belgrade!

Aleksandar Jovković
Od 25. decembra 2015. do 15. januara 2016. > Svečano otvaranje 25. decembra u 19 časova

Aleksandar-Jokovic

Izložba je nastala kao plod jednogodišnje saradnje sa beogradskim Udruženjem za promociju japanske pop kulture „Sakurabana“.

Ova jedinstvena postavka prikazuje modele u kostimima kroz neobičan spoj mašte, fikcije i stvarnosti. Iako su fotografisani u studiju, poseban pečat daje im beogradski ambijent u koji su naknadno smešteni. Na izložbi će se naći i odabrane studijske fotografije koje ilustruju raznovrsnost kostima i tema iz pop kulture kojima se „kosplejeri“ bave. Radovi su izvedeni u tehnici štampe na slikarskom platnu, što fotografijama daje poseban pop-art ugođaj.

Na samom otvaranju izložbe, posetioci će imati jedinstvenu priliku da uživo vide najzanimljivije kostime koji se nalaze na fotografijama. Za ovu posebnu mini reviju, muzičku podlogu obezbediće poznati beogradski DJ Bokee.

Kosplej (cosplay, složenica od engleskog ‘costume’ – kostim i ‘play’ – igra, gluma), predstavlja kreativni hobi koji u svetu, ali i na domaćem tlu, dobija sve više pažnje. Ovaj pokret se proširio iz Japana, odakle ponekad dolaze najluđi trendovi, najčešće vezani za takozvanu alternativnu pop-kulturu. Kosplej podrazumeva kostimiranje u popularne likove iz filmova, stripova, TV serija, knjiga, video igara ili drugih medijskih franšiza. Cilj nije samo verna rekonstrukcija kostima, već i što ubedljivije dočaravanje odabranog lika kroz ponašanje, opšte držanje i govor.

Izložba traje do 15. januara 2016.

O autoru
Aleksandar Jovković rođen je 22.05.1975. u Beogradu. Završio je grafički dizajn na Višoj politehničkoj škol, a od 2002. godine radi profesionalno kao fotograf pod umetničkim pseudonimom GURU. Radio je fotografije za poznate svetske i domaće brendove kao što su: Loreal, Garnier, Carlsberg, Smirnoff, Fly London, Time Zone, Maybeline, Rubin, Eurosalon… Osnivač je časopisa i internet sajta Urban BUG, u kome je prve dve godine bio urednik fotografije, da bi kasnije prešao na poziciju glavnog urednika, gde se i danas nalazi. Do sada je imao 3 izložbe: DEVOJKA SA ADE (izložba fotografija najlepših de