Anđeli XXI veka

Zoran Velimanović
14 – 22. septembar 2007. > otvaranje u 21h

Anđeo sa trešnjama

Naš poznati slikar Zoran Velimanović će se posle deset godina ponovo predstaviti domaćoj publici izložbom ANĐELI XXI VEKA. Poslednji put je u Beogradu samostalno izlagao 1997. godine u galeriji ULUS-a, posle čega odlazi u Nicu i izlaže svoje radove u Italiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Mađarskoj, Švajcarskoj. Njegovi radovi su izlagani zajedno sa radovima najpoznatijih svetskih umetnika (Vorhol, Sezar, Arman, Dejvid Hokni, Kristo, Mimo Paladino, Giger i dr).

Nadrealizam koji je zastupljen u Velimanovićevom slikarstvu potenciran je jednom grotesknom crtom koja jad čini prihvatljivim. Ljudske razvaline i mehanički otpaci izmešani u jedno na njegovim platnima i trodimenzionalnim radovima u drvetu, prikazi su užasnih čuda koja ubrzavaju i stimulišu maštu. Atmosfere u Drajerovom stilu, prenešene u bojama oživljene kompozicije, svesnom maštom vodi ovaj umetnik van tradicionalnih kanona. Kao naslednih nordijskih slikara i pripovedač strahova i čuda u isto vreme, on je i tvorac prizora koji pozivaju na putovanje u nepoznato stanište noćnih mora. Ili su to, možda, samo maskirani snovi? Ovom dvosmislicom Velimanović slika jedan svet nakaza, ali nas pritom ne plaši; on čini kao da nam pred očima prolaze slike svakodnevice, slike na koje smo navikli i koje smo spremni da prihvatimo, jer čine deo naših života. Daje nam jednu stvarnost i nudi svet u kome trijumfuje estetika nad rđavim i bednim. I sve je to pretstavljeno umotano u čistu i rafiniranu slikarsku tehniku, koju jedan autodidakt samo tvrdoglavošću i strašću može da postigne i koja odagnava svaku sumnju da se radi o improvizaciji i slučajnosti.
Karmine Siniskalko
Direktor galerije Studio S, Rim
Predsednik Udruženja rimskih galerista moderne umetnosti (A.R.G.A.M.)

VelimanovićAnđeo sa psom

Zoran Velimanović je rodjen 1964. u Ćupriji (Srbija). Živi u Beogradu (Srbija) i Nici (Francuska). Izlagao je samostalno, kao i na grupnim izložbama u zemlji i u inostranstvu.