Embrionika

Mina Šarenac i Olja Marković
Od 21. aprila do 4. maja 2016 > Svečano otvaranje 21. aprila u 20 časova

Embrionika sajt 1080

Izložba se bavi temom: Telo u vodi = Embrion, odnosno ukazuje na ženu kao nosioca života. Fotografije u sebi sadrže elemente veštačkih materijala, blago odišu SF atmosferom i odaju utisak da su žene uspavane… Koliko dugo spavaju? Možda spavaju vekovima, dok istovremeno nose u sebi neki novi život koji će nastati kad se probude. Lučni kadar kompozicije asocira na prikazivanje Bogorodica (na vitražima i u nišama) i u prenesenom značenju simboliše začeće.

Materijali korišćeni u formiranju kompozicije, su veštački, neki su korišćeni gotovi, dok je ostatak osmišljen i napravljen od strane autorke fotografija i Olje Marković, koautora izložbe, koja je učestvovala stvaranju kreativnog koncepta i u idejnom rešenju same izložbe, kao i produkcije i tehničke podrške oko postavke kadra.

Mina Šarenac, autor.
Rođena 1986. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2011. godine na smeru fotografija, klasa profesora Branimira Karanovića. Izlagala je na više izložbi u zemlji i inostranstvu. Bavi se umetničkom i modnom fotografijom, kao i kratkom video formom. Ovo joj je druga samostalna izložba.

Olja Marković, koautor.
Rođena 1985. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2011. godine, završila je master na Fakultetu političkih nauka, gde je trenutno na doktorskim studijama na odseku studije Kulture. Radila je na dosta projekata iz oblasti scenskog kostima i mode. Bavi se kostimom, vizuelnim umetnostima i teorijom kulture.