Intervju / Dioralop

Koče Popovića 9

new

Andreja se već dugo bavi modom, dok je Maja arhitekta. Kako ste se vas dve spojile i stvorile DIORALOP?
Maja: Upoznale smo se sasvim slučajno, na svadbi zapravo. Andreja je tada imala svoj brend, a ja sam radila nakit i slikala Polaroide. Počele smo se družiti i Andreji su se svidjele moje fotografije i eksperimenti te je predložila da ih probamo otisnuti na tkaninu.
Andreja: I onda smo shvatile da imamo sličnu estetiku, da se dobro nadopunjavamo i odlučile pokrenuti DIORALOP zajedno.

Kako je vaš rad napredovao od početka pa do sad?
Andreja: Počele smo izlagati na tjednima mode po Hrvatskoj, nakon čega je uslijedila i regija. Vrlo brzo su nas počeli objavljivati i strani mediji te smo odlučili energiju, novac i vrijeme preusmjeriti na vanjsko tržište, tako smo počeli svake sezone izlagati u Parizu i Londonu na tjednima mode.
Maja: Burno, svakako. Svaki dan učimo nešto novo i na svakoj sitnici smo zahvalne.

Pričajte nam nešto više o printovima koje stvarate?
Maja: Baš po printevima je DIORALOP jedinstven. Printevi su zapravo nastali izlijevanjem kemikalija iz Polaroid fotografija. Izlaganjem istih na različite temperature dobijaju se razne nijanse boja i uzorci, shvatili smo da je cijeli proces vrlo poseban i da ima neiscrpno mnogo mogućnosti te smo ga potpuno prisvojili i krenuli razvijati i eksperimentirati.

Čime ste fascinirane trenutno i na koji način se to odražava na vaš dizajn?
Andreja: Oduvijek smo zapravo fascinirane ručnim radom i pokušavamo ga što više ukomponirati u dizajn. Nedavno smo baš napravili capsule kolekciju koja je posvećena ručnom vezu. Apliciramo konce raznih boja na razne tkanine, spajamo različite teksture i stvaramo nove kolaže. Jest da je ovakav način rada dugotrajan nekad i mukotrpan, ali su rezultati impresivni.

Kakav ste feedback dobile za poslednju capsule kolekciju?
Maja: Taj rad i trud uložen u svaki zaseban komad se osjeti i ljudi to baš znaju cijeniti. Vidi se vrijeme, ali i ljubav, koje je uloženo u stvaranje, tako da su zaista sve reakcije vrlo pozitivne i poticajne.
Koja bi bila najveća lekcija koju ste naučile od momenta kada ste startovale label?
Andreja: Svakako je najveća lekcija bila da ako se radi s ljubavlju i strašću da to nikada ne prođe nezapaženo. Jako je bitno ne upasti u mašineriju modne industrije i treba što više kršiti pravila iste.

Kako balansirate kreativno sa komercijalnim?
Maja: Uvijek u ponudi imamo komercijalne komade koji su ljudima pristupačni i vrlo nosivi, kao što su majice ili dukse, te time financiramo možda neke zahtjevnije komade. Iako se najčešće baš ti “zahtjevniji” komadi prvi prodaju.

Kako se vidite za 5 godina?
Andreja: Teško mi je reći gdje se vidimo, ali svakako znam da će ovaj brand samo rasti kao što je bilo i do sada.

Dunja Jovanović