22, 27, plava, popodne

Od 3. 2. do 10. 2. 2017. > Koče Popovića 9

ss-1

22, 27, plava, popodne je izložba fotografija u diptisima mladih fotografa Stefana Jovanovića i Staše Bukumirović u kojima se bave odnosom prostora i tela.

Stefanova serija fotografija istražuje likovne i prostorne odnose. Svaki diptih sačinjen je od jedne fotografije na kojoj je glavni motiv čovek i jedne na kojoj je je predstavljeno njegovo odsustvo. Odnos obe strane diptiha daje jednu novu celinu sa jedinstvenim ambijentom i izraženom likovnošću. Stefan Jovanović rođen je 2. marta 1994. u Somboru i trenutno završava Nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Stašine fotografije u ovoj postavci oslikavaju osetljivi period prelaska iz detinjstva u svet odraslih kroz razvijanje seksualnosti koja nije onakva kakvom ju je društvo predstavljalo. To je zamišljanje odnosa koji su istovremeno apstraktni i veoma intuitivni i jasni, poput intime bivanja pod stolom, na podu, iza kuće, na izolovanom stepeništu sa nekim koga fizički doživljavamo u mislima. O telesnoj empatiji i platonskom doživljaju telesnog. Ova osećanja su ponekad abrazivna i distancirajuća, ali uglavnom čine da stvari u prekretnim momentima deluju manje besciljno od ranijih, dozvoljenih obrazaca. Nalaze se negde između šematskog prikaza osećaja umanjenosti, ispitivanja konvencionalnih vrednosti i pokušaja da svoje najiskrenije misli proživimo kroz bilo kakva moguća dela. Staša Bukumirović rođena je 16. marta 1989. u Pančevu; završila je studije kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Izložba će biti postavljena do 10. februara 2017.