20. MINIJATURE

Od 5. 1. do17. 1. 2018. > Koče Popovića 9

coversajt

Minijature su međunarodna izložba radova koja ima za cilj promociju savremene umetnosti u malom formatu kao relevantne umjetničke forme. Novi organizacioni tim je nekadašnju godišnju izložbu članova Udruge likovnih stvaralaca iz Zaprešića (ULS) redefinisao kao takmičarsku sa konceptualnom osnovom da dimenzije radova ne prelaze 15cm. Od 2012. godine izložba se održava sa tročlanom komisjom. Minijature se svake godine izlažu u Vršilnici, spomeniku kulture u zaštićenom kompleksu Novi Dvori, a ovogodišnji  mali jubilej – umesto u ambijentu Vršilnice sa lebdećom postavkom – dočekale su na ispucalim zidovima Jelačićevog dvorca, što je za mnogobrojne posetioce bio interesantan vizuelni doživljaj.

Namera da se ostvari izlagačka platforma koja zastupa savremenu likovnu produkciju u međunarodnom kontekstu pokazala se mogućom u radu malog formata, koji se lako izlaže i lako prelazi udaljenosti između zemalja i kontinenata, a pritom svojim likovnim kvalitetima može parirati delima velikog formata. Među 384 autora ove je godine žiri je za izlaganje odabrao njih 118 iz 13 zemalja (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Čile, Hrvatska, Indija, Litva, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Srbija), a radove tri autora istaknuo za nagradu.
Minijature od 2014. godine putuju zemljama regije: 17. Minijature gostovale su u galeriji Kuće Đure Jakšića u Beogradu i Likovnom salonu Kulturnog centra Novi Sad; 18. Minijature u Galeriji Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu; 19. Minijature u Galeriji „Kvartirna hiša“ u Celju, a 20. Minijature zatvaraju krug ponovno gostujući u Beogradu, ovog puta u Galeriji PRO3OR, od 5.1.2018. do 17.1.2018. I ove je godine na izložbi zastupljen velik broj sjajnih radova umetnika iz zemalja regije, koje svakako vredi pogledati.
Nagrađeni na ovogodišnjim Minijaturama su:
1. Noa Geras – 1. nagrada
2. Duje Medić – 2. nagrada
3. Ivana Vulić – 3. nagrada
Udruga likovnih stvaralaca Zaprešić / ULS
Galerija PRO3OR / 5.01. – 17.01. 2018.