(DE)konstrukcija prostora

Od 07. februara do 16. februara 2019. > Koče Popovića 9

U svom umetničkom radu bavim se istraživanjem forme kroz motiv enterijera.

Enterijeri koje predstavljam na svojim slikama su prostorije ili delovi prostorija sa kojima sam se susterala, to su prostori u kojima sam provodila vreme i koji su ostali u mojoj podsvesti. Nekada su to kombinacije – kompozicije više različitih prostora a nekada fiktivni prostori ili kombinacija realnih i fiktivnih. Kako me u umetničkom radu više interesuje istraživanje likovnih formi nego samo predstavljanje enterijera, slike unutrašnjih prostora redukujem i dovodim do neprepoznatljivosti. U tom procesu, koristim površine koje grade prostor, „prekrajam“ ih onako kako meni odgovara, stvarajući neku novu formu – kompoziciju, izvedenu iz osnovnih geometrijskih oblika; uz ovakva rešenja, na slikama najčešće koristim naglašen crtež stepeništa koji je u funkciji simbola i crtež vrata, što su neki osnovni elementi za prepoznavanje početnog motiva enterijera. Ovi simboli su uprošćeni, stepenište se može percipirati kao prepoznatljiva forma jer je očigledno predstavljeno, dok je simbol vrata predstavljen linearnim crtežom koji gradi otvorenu pravouganu formu gde linija nastavlja svoj tok i izvan zadate forme.

Osnovni likovni element koji sada preovlađuje na mojim radovima jeste linija, ona je ili nosilac drugog elementa (boja – obojena linija) ili ga gradi (površina – linija je konstruktivni element). Takođe, na većini radovima u potpunosti se gubi perspektiva koja je na nekim, donekle prisutna; slike predstavljaju dvodimenzionalne kompozicije. Kako se izostavljanjem prespektive izgubila iluzija dubine slikanog prostora, „prostornost“ gradim na drugi način – stvaranjem treće dimenzije u bukvalnom smislu; započela sam da koristim dubinu rama kao sastavni deo slike.

Na radovima crtam i slikam po ivicama blind rama, dok sam kao podlogu za slike većeg formata odabrala “kutije” napravljene od medijapana. Naime, radi se o kutijastom objektu koji je napravljen od medjapan ploča.

Milka Žunjanin / milkazunjanin@gmail.com

Rođena 08.05.1994. godine u Kruševcu. Srednju umetničku školu završila u Kraljevu, na smeru tehničar za konzervaciju I restauraciju 2013. Godine. Nakon završene srednje škole upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo na klasi profesorke Bosiljke Zirojević Lečić. Trenutno je student master akademskih studija na istom fakultetu, na slikarstvu.

Izložbe:

Samostalna izložba:
22.05.-04.06.2018.
“(DE)konstrukcija prostora”, Galerija narodnog univerziteta Trstenik, Srbija;
28.04.-06.05.2018.
“(DE)konstrukcija prostora”, Galerija “Reflaktor” Užice, Srbija;
02.03. – 08. 03. 2017.
“Kulturna trampa“, Galerija “Polet” Beograd, Srbija;
Grupne izložbe:
25.12.-27. 12.2018.
Humanitarna izložba Budii ti Deda Mraz, galerija Kvaka 22, Beograd, Srbija;
15. 11. 2018.
Novembarski salon vizuelnih umetnosti, galerija Narodnog muzeja Kraljevo, Kraljevo, Srbija; kustos: Suzana Novčić
25.11. 2017.
Desire Central Station Festival, Subotice
15.11.-30.11. 2017.
Novembarski salon vizuelnih umetnosti, galerija Narodnog muzeja Kraljevo, Kraljevo, Srbija; kustos: Suzana Novčić
16. 06. – 30.06. 2017.
Diplomska izložba studenata Akademije umetnosti, Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Novi Sad, Srbija;
06. 2015.
Završna izložba studenata III godine, galerija „Hol“, Akademija umetnosti, Tvrđava
06. 2014.
Izložba studenata slikarstva druge godine osnovnih akademskih studija, Galerija “Most” Novi Sad, Srbija;

Projekti:
08.2018.
Film: “Sunce, žito”, povodom obeležavanja 120 godina od rođenja Milana Konjovića; Produkcija: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, urednik: mr Milana Kvas, realizacija: Akademija umetnosti u Novom Sadu, režija: Milana Nikić, slikari: Rade Tepavčević, Aleksandar Stanojević, Milka Žunjanin, Aleksa Jovonović
04. 2016.
Mural: “Sigurna kuća”, Socijalni centar za nezbrinutu decu, mentor: Vidoje Tucović, Novi Sad, Srbija;
Kolonije:
24.-26. 08. 2018.
„Art okupacija“, studentsku umetnički festival u organizaciji kulturnog centra „Laza Kostić“, Sombor, Srbija;
16. 06.2018.
Jednodnevni umetnički performans i izložba slika „Bečej noću“, Bečej, Srbija;