Pijanista – pet godina na ulici

Od 01. do 13. Oktobra 2019 > Gavrila Principa 16

Oci

Andrej Josifovski (1990) je nakon završenih osnovnih studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2012) završio master akademske studije na istom fakultetu (2014), a trenutno je PhD kandidat. Zaposlen je kao asistent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Učestvovao je na velikom broju stručno-umetničkih manifestacija i konkursa. Oslikao je veliki broj murala u zemlji i inostranstvu, a njegov rad je propraćen u raznim eminentnim svetskim medijima za uličnu umetnost. Izlagao je na jedanaest kolektivnih izložbi, među kojima je posebno važna „Face au mur“, organizovana u Kulturnom centru Srbije u Parizu / Centre culturel de Serbie i Bijenale arhitekture u Veneciji, gde je predstavio svoj rad „Zlatni kontejner“. Osnivač je i umetnički direktor Internacionalnog Runaway festivala ulične umetnosti. Dobitnik je nagrade „Fresh talent“ za murale oslikane na Ostružničkom mostu u Beogradu, kao i prve nagrade „Youth hero“ u oblasti umetnosti i kulture. Proglašen je za jednog od „dvadeset veličanstvenih“ koji su obeležili 2018. godinu u Srbiji i regionu. Radove potpisuje svojim nadimkom PIJANISTA.

Izložba obuhvata reprodukcije murala koji promovišu zidove kao kulturalni medijum građanske svesti. Kroz rad na oslikavanju murala zanimalo me je kako da prikažem metamorfozu zida i promenu njegove komunikacijske uloge kompozicijom crteža. Prvi korak ka tome je bio tematsko usklađivanje murala sa namenom zgrade na kojoj će se nastaniti mural, a zatim i njegovo približavanje okolini. Ta konkordantnost murala i okoline, čini rad živim. Zidovi postaju prijateljski saputnici ulice i potpuno otvaraju svoju dušu. Drugim rečima zidovi su ljudima otvorili oči, za razliku od vremena kada su ljudi zidovima otvarali uši. Morfogeneza gradske komunikacije ide preko murala, pretvarajući taj čin u lepotu crteža i sklad boja. Neka nas zidovi koji slobodno koračaju ulicom uvek podsećaju da nas lepota otvorene komunikacije čini višim bićima na zemlji. Pet godina na ulici, slikajući murale dokazujem da su zidovi stvarani da spajaju, a ne da razdvajau ljude. Murali su tu da se na zidove ne gleda kao na ogradu, već kao na prozor u svet mašte.

LjUBAV PREMA GRADU VELIKOG FORMATA

„Kao dečak koji je odrastao na zemunskim gradilištima i koji je kasnije postao arhitekta, Pijanista spaja u svojim radovima ljubav prema prostoru grada, prema gradu koji je večito u fazi promena i ljubav prema uličnoj umetnosti velikog formata. Stoga, njegova značajna dela izlaze iz okvira očekivanog i ulaze u domen konceptualnog sjedinjavanja s gradom. Nakon njegovih radova na vodi i murala na krovu, stritart u Beogradu je prešao na novi nivo, pa će u narednim godinama biti zanimljivo pratiti razvoj scene na kojoj će ulični umetnici imati zadatak da iskorače iz ovako zadatih okvira. Nadajmo se da će beskrajna posvećenost i fascinacija gradom grafitera i strit-art umetnika rezultirati još smelijim i još provokativnijim radovima u Beogradu, ne bi li naša kulturna javnost prepoznala vrednost ulične umetnosti i shvatila da to nisu samo žvrljotine, već radovi inteligentnih i promišljenih umetnika koji vole ovaj grad.“

                                                                                                                      Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti

Srđan Timarov, glumac                                                                                                                                                            Zaprljan bojama i čistog srca. Kreativna buntovnička nepogoda i detinjasti gospodin. Junak dobrih namera, ujedinitelj i prijatelj najboljih. Vatromet ideja. On ovaj takozvani svet preobraća u smisao, čestitost i ljubav. Moj drug.

Milan Lane Gutović, glumac                                                                                                                                                      Pošto slikanje ima neke veze sa vremenom…, konstatujem da je samo prošlost večna, a budućnost to tek treba da postane. Njegovi murali su me ubedili da vreme jeste lekar i zaista leči sve…, ali nije baš neki kozmetičar. Zbog toga bi trebalo da svako vreme nabavi nekog svoga Andreja.

Nikola Kojo, izvođač glumačkih radova, XX I XXI vek                                                                                                              Vreme je da se uvede estetska policija. Njen general i glavnokomandujući mora da bude Andrej Josifovski. Čovek koji se dokazao ulepšavanjem naše stvarnosti, iako nam svojim delima često otvara oči i čini da se sagledamo onakvi kakvi jesmo. Hvala mu na tome. Istina nam je najpotrebnija.