Adhesive states

Od 1. do 13. Novembra 2019. > Otvaranje petak 1.11 u 19h > Gavrila Principa 16

o3one-v-lalic-slider

Godinama unazad Vladimir Lalić pažljivo i predano beleži i analizira duševna stanja pojedinca i društva. Polazeći od sopstvenog iskustva suočavanja sa izazovima svakodnevice, te agresivnim okruženjem i složenim protivurečnostima savremenog društva, Lalić nastoji da umetničkom obradom sopstvenog duševnog stanja dosegne do šireg društvenog bića.

Izvanrednim crtežom i prepoznatljivim motivom ljudskih likova, preobraženih agonijom egzistencije, Lalić izražava patnju i frustraciju savremenog čoveka i društva u celini, ali i istovremeno traga za mogućim njenim razrešenjem i čovekovim oslobođenjem. Prefinjene linearne sheme Lalićevih crteža poput seizmografa beleže životno iskustvo, prenoseći u umetničkom mediju istančani svet ljudskog uma u kojem se odrazi stvarnosti komešaju u fantastičnoj nadrealističkoj drami. U spontanom, gotovo automatskom postupku crtanja, Lalić se aktivno i intimno povezuje sa sopstvenim iskustvom svakodnevice. Umetnik nastoji da očuva čistotu utisaka tako što donekle izbegava konstruisanje likova i umesto toga se radije, bar u prvom trenutku, predaje kreativnoj dokolici i spontanom crtanju. Ovim postupkom Lalić ostvaruje neposredni crtački zapis svog trenutnog duševnog stanja kao direktan odraz dejstva sredine na ličnost umetnika, koje zatim transponuje u umetnički izraz i kritički osvrt u nastojanju da se izazovi stvarnosti obuhvate, shvate i prevaziđu. Stoga su Lalićevi likovi, pogođeni i naruženi patnjom koju im donosi svakodnevno iskustvo, često nakazni i deformisani. No oni su takođe i u specifičnom stanju aktivnosti. Bilo da su njihove deformisane i osakaćene anatomije u silovitom pokretu ili nekom stanju mirovanja i neophodnog odmora, koji nakon takvih pokreta dolazi, oni otkrivaju agoniju težnje da se patnja razreši i ličnost oslobodi. Ove dramatične i uznemirujeće prizore umetnik uspeva da vešto formalno likovno uobliči i estetizuje ta da ih kao takve ponudi pažnji publike koja ima priliku da u njihovim strahotama očitava i analizira sopstvena i šira društvena iskustva.

Aktuelnom serijom malih i srednjih formata Lalić nesumnjivo razvija svoju utemeljenu poetiku i interesovanje za egzistencijalističku patnju čoveka i društva, ali unosi jednu značajnu novinu. Naime ako je ranije koristio digitalne medije kako bi uhvatio trenutak te spontano i automatski stvarao prizore koje bi kasnije slikarskim i crtačkim postupkom uobličio u završeno delo, sada tu spontanost postiže kolažiranjem fragmenata iz sopstvene arhive crteža. Ovaj veliki opus skica, krokija i gotovih dela, Lalić sada kroji i spaja, postavlja u ambijente ili nagoveštaje prostora ili enterijera, te stvara gotovo barokne grupe u naponu akcije i agonije ili pak intimističke prizore usamljeničkog bitisanja u odmoru ili kontemplaciji.

Smešteni u prostoru i dovedeni u međusobne odnose, Lalićevi likovi sve više govore o svom i našem bivstvovanju i sve više komuniciraju sa nama u nastojanju da nam pomognu da i sami nađemo mir.

Miodrag Ninić, Novi Sad

Rođen 1983. godine u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu 2008. Iste godine upisuje specijalizaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku grafika koju završava 2010. Od 2008 do 2012. radi kao stručno lice – demonstrator na FPU na odseku grafika. Član ULUS-a od 1.1.2009. Priredio 25 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 60 grupnih internacionalnih izložbi (New York, Singapur, Paris, Trst…). Dobitnik je tromesečnog rezidencijalnog boravka u Cité internationale des arts u Parizu 2013. kao i rezidencijalnog boravka ”Tropical lab” u Singapuru. 2019. Dobitnik 6 nagrada za vizuelno stvaralaštvo među kojima je i Prix Paul Louis Weller – izdate sa strane Academie des Beaux arts u Parizu, Francuska. Negovi radovi se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama širom sveta. Trenutno živi i radi u Beogradu, Srbija.

Nagrade:

2017. Prix Paul Louis Weller – Academie des Beaux arts – Paris, Francuska

2017. Finalista fonda Antoine Marin –  21. dodela nagrade za slikarstvo, Galerie Municipale Julio Gonzalez, Arcueil – Pariz Francuska

2017. Specijalna nagrada žirija na LYNX ART – Trst, Italija

2015. Nagrada na 48. Hercegnovskom zimskom salonu – Herceg Novi, Crna Gora

2013. Prvonagrađeni laureat fonda za crtež  ”Vladimir Veličković ”– Beograd, Srbija

2011. Nagrada Učiteljskog fakulteta na internacionalnom bijenalu suva igla – Užice, Srbija

2008. Merit mention na II izložbi akta – Šabac, Srbija

2007. “Mihailo S. Petrov “ nagrada za najbolji studentski rad – otisak – Beograd, Srbija

 

Katalog radova možete pogledati ovde.