Tri večeri sa Free Cinema Seven

10 – 12. septembar 2007. > otvaranje u 19h

Free Cinema Seven

Free Cinema Seven je grupa koja se bavi kritikom pokretne slike. Grupa je spoj samostalnih delatnosti osnivackih clanova: Dzordza Klarka (George Clark), Redmonda Entvisla (Redmond Entwistle), Vilijama Faulera (William Fowler), Rastka Novakovica i Metju Noel-Toda (Matthew Noel-Tod). Aktivnosti grupe ukljucuju diskusije, projekcije, produkciju, distribuciju, izdavastvo i intervencije. Grupa Free Cinema Seven je osnovana u Londonu 2004.

Izraz “Free Cinema” (Slobodni film) je preuzet of kriticara i sineaste Lindzi Andersona (Lindsay Anderson), koji je pedesetih i sezdesetih godina proslog veka organizovao 6 programa filmskih projekcija koje su se sastojale od njegovih radova, kao i radova drugih povezanih sa pokretom Free Cinema. Free Cinema Seven je lagani naklon ovom kljucnom periodu britanskog filma i upitanost sta “Free Cinema” moze znaciti u izlomljenom filmskom i kulturnom pejsazu dvadesetprvog veka. Ove tri veceri u Beogradu su predlozi i manifestacije samostalnih, kolektivnih i diskurzivnih delatnosti grupe Free Cinema Seven.

PROGRAM PROJEKCIJA I RAZGOVORA

Ponedeljak, 10. septembar / 19.00
Novi radovi članova grupe

George Clark- LIKE A FIRE ON A HOUSE c8min (2007)
William Fowler – TEN MINUTES (2007)
Redmond Entwistle – SKEIN 25min (2007)
Rastko Novakovic – BETWEEN CLOCK AND BED c15min (2007)
Matthew Noel-Tod – OBCY AKTORZY / FOREIGN ACTORS 45min (2006)

Utorak, 11. septembar / 19.00
OPERATIONS (2007)

“Operacije” su kolektivni projekat koji koristi kljucne kinematografske elemente: sliku, zvuk i rec. Rad je rezultat aktivnosti grupe Free Cinema Seven u trajanju od jedne godine, tokom koje su clanovi slobodno razmenjivali i montirali razlicite materijale. Proces kinematografske produkcije se realizuje kao razgovor o kinematografiji. Interesovanja svakog clana ponaosob, kao i presek grupnih interesovanja, doprinose stvaralackom procesu u kojem tragovi svake etape rada (montaza, razmena, diskusije, opetovanja) opstaju u konacnom obliku jednokanalnog video rada.


Sreda, 12. September / 19.00

Free Cinema Seven vas zove u bioskop

Kao katalizator neformalne diskusije o savremenoj pokretnoj slici, publika je pozvana da pogleda izvestan film trenutno u obliznjem bioskopu; sledi zurka i zatvaranje izlozbe.