STREET ART KONKURS

Konkurs se otvara 9. oktobra i traje do 21. oktobra 2020. do 18h.

Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji i galerija O3ONE objavljuju konkurs za umetnike za oslikavanje murala na Kući Ujedinjenih nacija povodom obeležavanja 75. godišnjice UN.

Tema konkursa se podudara sa zvaničnom temom 75. godišnjice globalne organizacije, a to je „Naše sutra“. U Srbiji, rezultati istraživanja pokazali su da su zaštita životne sredine i klimatske promene najvažniji problemi koji bi trebalo da budu rešeni kroz međunarodnu saradnju, kao i povećanje solidarnosti. Želimo da naglasimo značaj ovih tema za ljude u Srbiji, i u znak zahvalnosti svima za učešće u globalnim konsultacijama, rešili smo oslikamo najveći zid kuće UN u Srbiji.

Glavna tema konkursa je Planeta Zemlja je naš dom. Tema treba da bude lokalizovana na Srbiju, sa referencama na prirodno, kulturno i bogatstvo zajednica u Srbiji.

Dodatne informacije:

 1. Konkurs je otvoren za sve umetnike (ili grupe umetnika), koji imaju bar dva realizovana murala na fasadama velikih zgrada.
 2. Umetnici mogu da se referišu na sledeće Ciljeve održivog razvoja za dodatnu inspiraciju i sadržaj

 

 • SDG 13 – Klimatske Promene
 • SDG 7 – Čista Energija
 • SDG 15 – Život na Zemlji
 • SDG 11 – Održivi gradovi i zajednice
 • SDG 12 – Odgovorna proizvodnja i potrošnja
 • SDG 10 – Smanjene Nejednakosti
 • SDG 5 – Rodna Ravnopravnost
 • SDG 17 – Partnerstva za Ciljeve
 • SDG 4 – Kvalitetno Obrazovanje
 • SDG 3 – Dobro Zdravlje i Blagostanje

Specifikacija:

Svi zidovi treba u potpunosti da budu prekriveni muralima, uključujući i centralni deo oko prozora, kao i prostor u prizemlju zgrade.

Mural treba da prikazuje gore pomenutu temu, koristeći pri tome relevantne Ciljeve održivog razvoja (SDGs) u svrhu podizanja svesti o značaju koncepta održivog razvoja za celokupni boljitak društva.

Detaljne dimenzije zida:

Mural mora prikazati UN75 logo u donjem levom uglu, kao i kružni prikaz SDG pored.

 

 

Stručni žiri koji čine predstavnici UN organizacija i Saveta galerije O3ONE oceniće sve radove u kontekstu umetničkog dojma i interpretacije teme.

Pobednika konkursa očekuje vredna nagrada u iznosu od 2.500,00 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS.

Dizajn murala ne može kršiti moralne principe, opšte obavezujući zakon, prava trećih lica i ne sme biti pravnih nedostataka.

Trošak pripreme nacrta dizajna murala je odgovornost učesnika. Troškove rada učesnika na fasadi, uključujući materijale potrebne za implementaciju, kao i logističke procedure, snosiće organizator konkursa.

Konkurs se otvara 9. oktobra i traje do 21. oktobra 2020. do 18h.

Prijava na konkurs sastoji se od slanja idejnog rešenja za mural, ličnih podataka (ime i prezime, adresa stanovanja, kontakt telefon i jmbg), kao i fotografije dva realizovana murala na mejl: un75@o3one.rs

Izvođenje murala je predviđeno u periodu od 24. do 30.oktobra 2020.