SVET USLUGA

Katrin Lock & Tim Brotherton
11 – 14. jun 2007. > otvaranje u 19h

Carwash
“Service World” (Svet usluga), projekat Katrin Lock – nemačke umetnice koja živi i radi u Londonu, je deo šireg istraživanja o reprezentaciji bogatstva u različitim kulturama. Istraživanje, u saradnji sa fotografom Timom Brothertonom, zalazi u problematiku komercijalnih auto-perionica kao područja specifične svakodnevne prakse, putem serije fotografija o složenim društvenim okolnostima ovih poslovnih prostora i njihovim značenjima.

Motiv za realizaciju projekta SVET USLUGA Katrin Lok pronalazi tokom jednogodišnje umetničke rezidencije u Delfina Studios u Londonu (2004/2005), u saradnji sa Galerijom Whitechapel i Berlinskim Senatom. U ulici nedaleko od umetničkog studija grupa emigranata iz Poljske preko noći je transformisala napuštenu stanicu benzinske pumpe u perionicu automobila: bilo je dovoljno postaviti ručno obojen znak, kante za vodu i sunđere (i britansku zastavu iznad ulaza), i prvi automobili bili su oprani.  Ova grupa radnika uspela je, gotovo bez ikakvih sredstava, da pronađe svoj kutak – iskoristili su zapuštenu lokaciju u centru metropole, izmenili je u kratkom vremenskom periodu i formirali jedan uspešan radni prostor.
Ova serija fotografija istražuje prethodno opisano stanje stvari i postavlja pitanja o bogatstvu, svakodnevnim praksama i radnim uslovima. Tri kulturno razlicita prostora – Rio de Zaneiro & Sao Paolo (Brazil), Berlin (Nemacka) i London (Velika Britanija) – njihove sličnosti i razlike, i specifičnosti uslova u auto-perionicama svakog od ovih gradova, čine polazište globalno orijentisanog istraživanja koje se tokom 2007. godine nastavlja u Beogradu (Srbija) i Damasku (Sirija). Projekat Service World bio je predstavljen u Brandenburgischer Kunstverein, Potsdam (2006).

Katrin Lock (32) je studirala na Chelsea College of Art and Design u Londonu i na Hochschule der Künste u Berlinu. Učestvovala je u mnogobrojnim grupnim izložbama, kao sto su: Schizorama, National Centre for Contemporary Art, Moscow, Ortsbegehung 10, Neuer Berliner Kunstverein and Göttinger Kunstverein, Berlin (2004); Der Tod und das Mädchen, Fortescue Avenue London, As if by proxy, Redux, London (2005), Non-Stop Kunstverein Wolfsburg (2005). Izlagala je takodje na samostalnim izložbama: K&S Gallery, Berlin (2002) Gallery FHS, Hamburg (2002), Haus Schwarzenberg, Berlin (2003). Njeni video-radovi predstavljeni su u Tel Avivu, u Centre d’Art Contemporain u Kanu (Caen), i u Institute of Contemporary Art u Londonu. Pored vizuelne, bavi se radijskom i tekstualnom produkcijom (na primer, o odnosu oružja i muzike, o emancipatorskim aspektima hip hop muzike u Senegalu, kao i o nezakonitoj trgovini lakim oružjem) koja je predstavljena u međunarodnim publikacijama, medijima i konferencijama. Polaznica je PhD programa na Metropolitan University of Leeds u Lidsu (Velika Britanija).