O projektu

O3ONE kao nezavisna umetnička inicijativa, nastala kao model art and business poslovanja na domaćoj sceni vizuelnih umetnosti, sa osnovnim ciljem da ostvari komunikaciju sa što širim krugom publike.

Projekat je pokrenut sa idejom da stvori platformu za stvaranje i promovisanje ideja iz oblasti sinergije umetnosti, nauke i tehnologije. Brojnim umetničkim postavkama i multidisciplinarnim projektima koje inicira, projekat O3ONE pokušava da odgovori na izazove koji nove tehnologije i modeli finansiranja nameću savremenoj kulturnoj produkciji. Birajući drugačiji pristup od postojaćih standardnih modela projekat O3ONE predstavlja komunikativnu platformu u okviru koje umetnički sadržaj postaje dostupan najširem krugu ljudi. Program O3ONE-a podeljen je u cetiri celine: Art3ONE, Eko3ONE, Science3ONE i Open3ONE pri čemu pomenute zone predstavljaju projekte koje svoj fokus stavljaju pojedinačno na umetnost, tehnologiju i nauku, ali i neizostavno na njihov međuuticaj. Vrednosti kojima se vodi i za šta se zalaže jesu kreativnost, tehnologija i socijalna interakcija.

U svetu ubrzane razmene informacija projekat O3ONE deluje kao dinamičan sistem koji mesečno realizuje i predstavi više od četiri umetnička događaja. Upravo ovakva dinamika izlaganja, prezentovanja i kreiranja sadržaja izdvaja projekat O3ONE iz postojećih institucionalnih umetničkih okvira.


O programu

Šta je ART3ONE?

Art3one je platforma projekta 03ONE usmerena na prezentaciju dela savremene vizuelne umetnosti pri čemu se akcent stavlja na dizajn, fotografiju, arhitekturu i novomedijsku umetnost (new media art). To su umetnički projekti koji uključuju upotrebu softvera, video art, multimedijalne instalacije, video igrice, digitalnu fotografiju, film , multimedijalne performanse, internet art, VR fenomen.

Umetnički domet koji O3ONE dostiže, očitava se i u prestižnim nagradama koje je dobio.

Izložba Mali dnevnik III, Raše Todosijevića, predstavljena u O3ONE-u septembra 2009. godine, proglašena je izložbom godine i dodeljena joj je Politikina nagrada. Projekat „NEW DANDY“ Predraga Peđe Neškovića, predstavljen oktobra 2007. godine u O3ONE-u, izabran je za najboljiu izložbu u 2007. godini i takođe poneo Politikinu nagradu za likovnu umetnost “Vladislav Ribnikar”.

Šta je EKO3ONE?

O3ONE posebnu energiju usmerava na međuzavisnost umetnosti, ekonomije i ekologije kroz pružanje podrške kreativnim vezama među stručnjacima iz pomenutih oblasti: obezbeđivanjem vizuelne i estetske ekspertize, visoko profilisanim istraživanjem kreativnih industrija, podsticanjem umrežavanja kulturnih, ekonomskih i ekoloških aktivnosti, sa namerom da učestvuje u društvenim promenama, da doprinese novim načinima za podizanje nivoa društvene odgovornosti, i da uklapa pozitivne karakteristike korporativnih sistema u post-ideološkim civilnim društvima. Ovakvim pristupom ovaj projekat teži da pronađe najoptimalniji model za finansiranje i razvoj ovog tipa interdisciplinarnih umetničkih projekata.

Saradnja projekta i kompanija nagrađena je od strane Ministarstva kulture nagradom BIZART kao jedinstven primer odnosa između dva sektora: biznisa i umetnosti. Mrežu partnera čine: Ministarstvo za zastitu zivotne sredine, Raiffeisen banka, Apple centar, Eunet, Lightology, Si&SI company, DPC, Vizartis, Alma Quatrro, B92, Epson a realizaciju programa od samog početka pomaže Skupština grada Beograda i Ministarstvo kulture.

Šta je BLINK3ONE?

Beogradski festival novih komunikacija, B-link, manifestacija nastala kao inicijativa projekta O3ONE, prikazuje i podržava kreativne i inovativne tendencije u tehnološkom okruženju, prvenstveno u oblasti web dizajna i poslovanja na mreži. Umetnost, tehnologija i biznis ovde, više nego i na jednom drugom polju, funkcionišu zajedno.

Filozofija festivala, koji baca virtuelni pogled na stvarnost, jeste edukacija o postojanju naprednih kanala komunikacije u eksperimentalnom stvaralaštvu i web poslovanju, kao i integracija te dve oblasti u novu funkcionalnu celinu.

Pet godina nakon pokretanja B-link-a, festival je učvrstio svoje mesto među godišnjim gradskim manifestacijama i uspeo je za sebe da veže publiku koja je otvorena za inovacije, eksperiment u umetnosti i komunikaciju uopšte.

Festival promoviše kreativnu upotrebu najnaprednijih alata, metoda i medija koji su proizvod tehnološke, internet i elektronske revolucije. Integrisanje ovih dostignuća u programske jedinice, omogućava interdisciplinarnu razmenu saznanja iz ove oblasti među stručnjacima predavačima, kao i transfer tih saznanja na publiku.


Nagrade

1. Bizart nagrada za najuspešnije strateško partnerstvo između sektora kulture/dizajna i poslovnog sektora, ustanovljena je 2005. godine od strane Ministarstva kulture Republike Srbije i dodeljena O3ONE-u 14. marta iste godine.

Bizart nagrada

Projekat O3ONE pokrenuo je Orange studio i on ne bi bio moguć bez podrške

Skupštine grada i Nacionalne galerije umetničkih dela.
Uspeh projekta O3ONE rezultat je zajedničkog napora svih O3ONE partnera u 2004. i 2005. godini: YU Epicentar, Eunet, B92, Si&Si Company, Flos, Kreon, Vizartis, DPC, HP, Intertrio, Hot&Fresh.

2. NAGRAĐEN STONI O3ONE & RAIFFEISEN KALENDAR za 2006. godinu

Žiri desete izložbe novogodišnjih kalendara za 2006. godinu, Miroslav Mušić, teoretičar i kritičar dizajna (predsednik), Laslo Kapitanj, dizajner, Borivoje Mirosavljević, majstor fotografije, Radule Bošković, akademski slikar-grafičar, Darinka Rackov, istoričar umetnosti, Daru Bosiok, grafički dizajner, Ištvan Jenei i Dragan Kosanović, marketing, nagradio je prvom nagradom stoni kalendar O3ONE-a i Raiffeisen banke.

Izložbu novogodišnjeh kalendara organizovali Muzej Vojvodine i agencija za marketing Publicite, u Novom Sadu.

3. Izložba “NEW DANDY“ Predraga Neškovića predstavljena u O3ONE-u proglašena izložbom 2007. godine

Projekat „NEW DANDY“ Predraga Pedje Neškovića, predstavljen oktobra 2007. godine u O3ONE-u, izabran je za najbolju izložbu u 2007. godini i poneo Politikinu nagradu za likovnu umetnost “Vladislav Ribnikar”. Ova izložba osvojila je publiku i stručnu javnost, a žiri je ocenio kao studiozan i profesionalno razgrađen projekat koji proširuje granice umetničkog izražavanja, čime je i zaslužila da dobije ovu prestižnu nagradu koja se “dodeljuje za izuzetne domete u likovnoj umetnosti, kao potvrda stvaralačke zrelosti, za dela koja se odlikuju originalnošću i pomeraju i proširuju granice likovne izražajnosti”. Velika nam je čast što smo prepoznali visok stepen kreativnosti i umetničkog kvaliteta ovog projekta i učestvovali u njegovoj produkciji i celokupnoj organizaciji.

Takođe veliko nam je zadovoljstvo da se pored izložbe “NEW DANDY”, koja je dobila nagradu, iz velikog broja žiriranih izložbi, izdvoji i bude uvrštena u dvanaest najboljih, još jedna izložba predstavljena u O3ONE-u tokom 2007. godine. U pitanju je izložba likovnog umetnika Saše Pancića pod nazivom “Trenutak asimetričnog ćutanja”. Realizacijom ovih, ali i mnogih drugih projekata u okviru svog programa O3ONE je uspeo, ne samo da zadrži svoju poziciju na domaćoj kulturnoj sceni, već i da doprinese njenom razvoju i kvalitetu.
O Politikinoj nagradi i najboljoj izložbi 2007. godine, Slavko Timotijević, predsednik žirija, rekao je:

“Ako izbegnemo tradicionalni lament o izuzetno teškom i mukotrpnom poslu žirija, što ipak nije daleko od istine, ostaje nam da konstatujemo dve stvari. Prva se tiče ovogodišnje umetničke scene koja je bila veoma bogata ali, paradoksalno, dosta uravnotežena, veoma slojevita i uznemirujuće nepregledna. Druga stvar se tiče kriterijuma za dodelu nagrada. “Politikina nagrada” je tradicionalna i ugledna nagrada za vizuelno stvaralaštvo koja utiče na stvaranje glavne struje umetnosti. Budući da su mnogi nesporazumi dolazili upravo zbog veoma česte pomešanosti i nemogućnosti razdvajanja glavne struje od alternativnih tokova, ovakvim odlukama, prošlogodišnjom i ovom, ovaj žiri je želeo da ukaže na temeljne i stabilne vrednosti umetničke scene koje formiraju glavnu struju umetnosti. Na taj način je drugim institucijama i mlađim i novim korporacijama, koje se sve češće pojavljuju kao davaoci vrednih nagrada, ostavljeno da pokriju i druge tokove i aspekte umetničke scene i vrednih umetničkih napora.

U ovogodišnji uži izbor ušli su umetnici različitih generacija i gotovo je nepotrebno reći da su njihova dela bliska rangu nagrađenog. Kao i u većini ovakvih slučajeva prevagnule su nijanse. Iz najužeg izbora u kome su se našli sledeći umetnici: Anica Vučetić, Vladan Radovanović, Čedomir Vasić, Branimir Karanović, Peđa Nešković i Slobodan Trajković, žiri je izdvojio izložbu Peđe Neškovića i dodelio mu ovogodišnju “Politikinu nagradu” za samostalnu izložbu i projekat pod nazivom “NEW DANDY”. Na postavci multimedijalnog karaktera u galeriji Ozon, Predrag Nešković se u mediju videa, fotografije, objekata, asesoara i fotoskrinova na provokativan, vedar ali i ironičan način bavio problemima umetnosti, ponašanja i mode s jedne strane kao i univerzalnim problemima društvenih relacija u kontekstu vremenskog protoka s druge strane.

Ova izložba predstavlja najviši domet studiozno, profesionalno i iz raznih žanrovskih profila razrađenog projekta koji proširuje granice umetničkog izraza. U bogatom opusu Predraga Neškovića vidljiv je napor da spoji dva sveta – svet svakodnevice obojen vedrinom trivijalnosti, detinjarija i kiča i prostor umetnosti u kome se ove senzacije artikulišu u jedan komplikovaniji umetnički govor što sve zajedno njegovo delo čini stalno aktuelnim.”

4. Udruženje ekonomskih propagandista Srbije (UEPS) dodelilo je „Zlatno priznanje” O3ONE-u za neprofitnu outdoor kampanju

O3ONE kampanja predstavila je seriju bilborda sa starim, narodnim poslovicama i zagonetkama, koje su, uklopljene sa modernim dizajnom, privukle pažnju gradana Srbije, ostavljajuci prostora ljudima da ih tumace na više nacina. Kampanju je, na inicijativu O3ONE-a, realizovao tim Orange studia u 2007. i 2008. godini u saradnji sa Alma Quttro-m i DPC-om. Naši sugradani mogu videti bilborde, kako na ulicama Beograda, tako i cele Srbije.

Vodeni idejom da bilbordi koje vidamo na našim ulicama ne moraju uvek da budu u službi materijalne koristi, želeli smo da bilbordima damo novu dimenziju. O3one bilbordi imaju zadatak da ulepšaju grad, neguju humor, izmame osmeh, ali pre svega da motivišu posmatrace da se kroz šalu prisete narodnih mudrosti i da drugacijim pogledom na zivot nadju lakse odgovore na mnoge zagonetke.

5. DISRUPTION nagrada ove godine pripala O3ONE-u

U beogradskom klubu Tube dodeljena je DISRUPTION nagrada za 2009. godinu. Ove godine nagradu za svoj „disruption“ način mišnjenja i delovanja, dobio je umetnički projekat O3ONE. Vođen idejom „misli globalno, deluj lokalno“, insistirajući na kreativnosti i drugačijem pristupu u svom radu, zadobio je poverenje publike, ali i LUNA TBWA, i osvojio Disruption nagradu za 2009.

„Disruption je ključna osobenost TBWA, ali je to dobro poznata filosofija svima koji žive u Srbiji. Stil življenja, navike i beskrajna kreativnost ljudi inspirisali su LUNA TBWA da ustanovi godišnju Disruption nagradu, koja se dodeljuje onima koji su uspeli menjajući pravila. Disruption nagrada je naš način da iskažemo divljenje prema onim ljudima i kompanijama koje to u našoj zemlji zaslužuju. Prvi put je nagrada dodeljena 2004. godine, Ivanu Tasovcu, direktoru Beogradske filharmonije, koji je uspeo da promeni u javnosti dominantnu percepciju filharmonije i klasične muzike, godine 2005. laureat je bio Saša Lozoski, slikar i dizajner koji se dosetio i osmelio da priredi modnu reviju u jednoj pravoslavnoj crkvi, a decembra 2006. godine, nagrada je dodeljena Miomiru Koraću, za projekat Viminacium“.

6. Dodeljena Politikina nagrada – Izložba Mali dnevnik III, Raše Todosijevića, predstavljena u O3ONE-u septembra 2009. godine, proglašena je izložbom godine

„Ovogodišnja „Politikina” nagrada za najbolju izložbu u protekloj godini pripala je ravnopravno Mariji Dragojlović za izložbu slika „Rouge Noir” u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” u Čačku (novembar 2009), (potom i u Narodnom muzeju u Kruševcu) i Dragoljubu Raši Todosijeviću za izložbu radova „Mali dnevnik 3” predstavljenu u „O3ONE” u septembru 2009. godine. S obzirom na to da je reč o dve izuzetno samosvojne umetničke ličnosti koje međutim pripadaju sasvim različitim tokovima umetničke scene, žiri je doneo odluku da proglasi dva laureata“.

Rad sa Rašom Todosijevićem predstavljao je veliko zadovoljstvo O3ONE timu, a posebno zadovoljstvo nam je to što je upravo dobro ostvarena saradnja krunisana i prestižnom nagradom Vladislav Ribnikar, koja se “dodeljuje za izuzetne domete u likovnoj umetnosti, kao potvrda stvaralačke zrelosti, za dela koja se odlikuju originalnošću i pomeraju i proširuju granice likovne izražajnosti”.

Prema mišljenju saveta O3ONE-a, Raša Todosijević pripada samom vrhu srpske savremene scene, a njegov rad takođe je veoma prihvaćen i u inostranstvu. U obrazloženju nagrade, žiri je upravo to i istakao:

„Raša Todosijević je umetnik performansa i novih medija, ali i slikar, skulptor, crtač, pisac i razložni kritičar, po svemu posebna pojava na domaćoj, pa i na međunarodnoj sceni. On pripada onoj grupi umetnika koji su veoma jasno, još krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, učinili radikalni otklon od ideologije i prakse socijalističkog modernizma i napravili realni priključak ka novoj svetskoj sceni u trenutku njenog nastajanja. Od tada pa do danas, uprkos stalnim pretnjama da se tok istorije umetnosti vrati u lokalne okvire, u dobroj meri zahvaljujući naporima ovog autora kao usamljenog ambasadora naše umetnosti, veze sa međunarodnom scenom se održavaju kao stabilni garant vitalnih procesa umetnosti.„
Više informacija o izlozbi „Mali dnevnik III“, izložbi slika i predmeta iz dnevnika autora iste, Raše Todosijevića, možete naći na www.o3one.rs
Izvor informacija korišćenih u tekstu: www.politika.rs

1. Bizart nagrada za najuspešnije strateško partnerstvo između sektora kulture/dizajna i poslovnog sektora, ustanovljena je 2005. godine od strane Ministarstva kulture Republike Srbije i dodeljena O3ONE-u 14. marta iste godine.

Projekat O3ONE pokrenuo je Orange studio i on ne bi bio moguć bez podrške Skupštine grada i Nacionalne galerije umetničkih dela.
Uspeh projekta O3ONE rezultat je zajedničkog napora svih O3ONE partnera u 2004. i 2005. godini: YU Epicentar, Eunet, B92, Si&Si Company, Flos, Kreon, Vizartis, DPC, HP, Intertrio, Hot&Fresh.

2. Galerija godine, nagrada koju je inicirala TV Metropolis 2004. godine, dodeljena je O3ONE-u tokom novogodišnjeg programa ove televizije, 31. decembra 2005.

O3ONE je izabran od strane urednika kulturnog programa TV Metropolis, što odražava reakciju specifične populacije, s obzirom da je reč o univerzitetskoj televiziji.

3. NAGRAĐEN STONI O3ONE & RAIFFEISEN KALENDAR za 2006. godinu
Žiri desete izložbe novogodišnjih kalendara za 2006. godinu, Miroslav Mušić, teoretičar i kritičar dizajna (predsednik), Laslo Kapitanj, dizajner, Borivoje Mirosavljević, majstor fotografije, Radule Bošković, akademski slikar-grafičar, Darinka Rackov, istoričar umetnosti, Daru Bosiok, grafički dizajner, Ištvan Jenei i Dragan Kosanović, marketing, nagradio je prvom nagradom stoni kalendar O3ONE-a i Raiffeisen banke.

Izložbu novogodišnjeh kalendara organizovali Muzej Vojvodine i agencija za marketing Publicite, u Novom Sadu.

4. Izložba “NEW DANDY“ Predraga Neškovića predstavljena u O3ONE-u proglašena izložbom 2007. godine
Projekat „NEW DANDY“ Predraga Pedje Neškovića, predstavljen oktobra 2007. godine u O3ONE-u, izabran je za najbolju izložbu u 2007. godini i poneo Politikinu nagradu za likovnu umetnost “Vladislav Ribnikar”. Ova izložba osvojila je publiku i stručnu javnost, a žiri je ocenio kao studiozan i profesionalno razgrađen projekat koji proširuje granice umetničkog izražavanja, čime je i zaslužila da dobije ovu prestižnu nagradu koja se “dodeljuje za izuzetne domete u likovnoj umetnosti, kao potvrda stvaralačke zrelosti, za dela koja se odlikuju originalnošću i pomeraju i proširuju granice likovne izražajnosti”. Velika nam je čast što smo prepoznali visok stepen kreativnosti i umetničkog kvaliteta ovog projekta i učestvovali u njegovoj produkciji i celokupnoj organizaciji.

Takođe veliko nam je zadovoljstvo da se pored izložbe “NEW DANDY”, koja je dobila nagradu, iz velikog broja žiriranih izložbi, izdvoji i bude uvrštena u dvanaest najboljih, još jedna izložba predstavljena u O3ONE-u tokom 2007. godine. U pitanju je izložba likovnog umetnika Saše Pancića pod nazivom “Trenutak asimetričnog ćutanja”. Realizacijom ovih, ali i mnogih drugih projekata u okviru svog programa O3ONE je uspeo, ne samo da zadrži svoju poziciju na domaćoj kulturnoj sceni, već i da doprinese njenom razvoju i kvalitetu.

O Politikinoj nagradi i najboljoj izložbi 2007. godine, Slavko Timotijević, predsednik žirija, rekao je:
“Ako izbegnemo tradicionalni lament o izuzetno teškom i mukotrpnom poslu žirija, što ipak nije daleko od istine, ostaje nam da konstatujemo dve stvari. Prva se tiče ovogodišnje umetničke scene koja je bila veoma bogata ali, paradoksalno, dosta uravnotežena, veoma slojevita i uznemirujuće nepregledna. Druga stvar se tiče kriterijuma za dodelu nagrada. “Politikina nagrada” je tradicionalna i ugledna nagrada za vizuelno stvaralaštvo koja utiče na stvaranje glavne struje umetnosti. Budući da su mnogi nesporazumi dolazili upravo zbog veoma česte pomešanosti i nemogućnosti razdvajanja glavne struje od alternativnih tokova, ovakvim odlukama, prošlogodišnjom i ovom, ovaj žiri je želeo da ukaže na temeljne i stabilne vrednosti umetničke scene koje formiraju glavnu struju umetnosti. Na taj način je drugim institucijama i mlađim i novim korporacijama, koje se sve češće pojavljuju kao davaoci vrednih nagrada, ostavljeno da pokriju i druge tokove i aspekte umetničke scene i vrednih umetničkih napora.

U ovogodišnji uži izbor ušli su umetnici različitih generacija i gotovo je nepotrebno reći da su njihova dela bliska rangu nagrađenog. Kao i u većini ovakvih slučajeva prevagnule su nijanse. Iz najužeg izbora u kome su se našli sledeći umetnici: Anica Vučetić, Vladan Radovanović, Čedomir Vasić, Branimir Karanović, Peđa Nešković i Slobodan Trajković, žiri je izdvojio izložbu Peđe Neškovića i dodelio mu ovogodišnju “Politikinu nagradu” za samostalnu izložbu i projekat pod nazivom “NEW DANDY”. Na postavci multimedijalnog karaktera u galeriji Ozon, Predrag Nešković se u mediju videa, fotografije, objekata, asesoara i fotoskrinova na provokativan, vedar ali i ironičan način bavio problemima umetnosti, ponašanja i mode s jedne strane kao i univerzalnim problemima društvenih relacija u kontekstu vremenskog protoka s druge strane.

Ova izložba predstavlja najviši domet studiozno, profesionalno i iz raznih žanrovskih profila razrađenog projekta koji proširuje granice umetničkog izraza. U bogatom opusu Predraga Neškovića vidljiv je napor da spoji dva sveta – svet svakodnevice obojen vedrinom trivijalnosti, detinjarija i kiča i prostor umetnosti u kome se ove senzacije artikulišu u jedan komplikovaniji umetnički govor što sve zajedno njegovo delo čini stalno aktuelnim.”

5. Udruženje ekonomskih propagandista Srbije (UEPS) dodelilo je „Zlatno priznanje” O3ONE-u za neprofitnu outdoor kampanju
O3ONE kampanja predstavila je seriju bilborda sa starim, narodnim poslovicama i zagonetkama, koje su, uklopljene sa modernim dizajnom, privukle pažnju gradana Srbije, ostavljajuci prostora ljudima da ih tumace na više nacina. Kampanju je, na inicijativu O3ONE-a, realizovao tim Orange studia u 2007. i 2008. godini u saradnji sa Alma Quttro-m i DPC-om. Naši sugradani mogu videti bilborde, kako na ulicama Beograda, tako i cele Srbije.

Vodeni idejom da bilbordi koje vidamo na našim ulicama ne moraju uvek da budu u službi materijalne koristi, želeli smo da bilbordima damo novu dimenziju. O3one bilbordi imaju zadatak da ulepšaju grad, neguju humor, izmame osmeh, ali pre svega da motivišu posmatrace da se kroz šalu prisete narodnih mudrosti i da drugacijim pogledom na zivot nadju lakse odgovore na mnoge zagonetke.

6. NAGRAĐEN O3ONE & RAIFFEISEN KALENDAR
U organizaciji Muzeja Vojvodine i agencije za marketing Publicite, u Novom Sadu je održana XIII izložba najlepših kalendara, među kojima se našao i kalendar nastao kao proizvod uspešne saradnje između O3ONE-a i Raiffeisen banke.Ovaj umetnički kalendar, koji je predstavio je 12 radova, prikazanih u O3ONE-u tokom 2008. godine, zadovoljio je kriterijume ocenjivanja: umetnički kvalitet, zanimljivost tema, dizajnerska rešenja, preglednost, i dr, i našao se među nagrađenima.

Svoje stručno mišljenje i ocenu kvaliteta kalendara dao je žiri XIII u sastavu: Miroslav Mušić, teoretičar i kritičar dizajna (predsednik), Laslo Kapitanj, dizajner, Martin Candir i Dragan Kurucić, foto-dizajneri, Radule Bošković, akademski slikar, Milka Popović, kustos Muzeja Vojvodine, Dušan Pop Đurđev, pesnik i Vladimir Čeh, ekspert za marketing.

7. DISRUPTION nagrada ove godine pripala O3ONE-u
U beogradskom klubu Tube dodeljena je DISRUPTION nagrada za 2009. godinu.
Ove godine nagradu za svoj „disruption“ način mišnjenja i delovanja, dobio je umetnički projekat O3ONE. Vođen idejom „misli globalno, deluj lokalno“, insistirajući na kreativnosti i drugačijem pristupu u svom radu, zadobio je poverenje publike, ali i LUNA TBWA, i osvojio Disruption nagradu za 2009.

„Disruption je ključna osobenost TBWA, ali je to dobro poznata filosofija svima koji žive u Srbiji. Stil življenja, navike i beskrajna kreativnost ljudi inspirisali su LUNA TBWA da ustanovi godišnju Disruption nagradu, koja se dodeljuje onima koji su uspeli menjajući pravila. Disruption nagrada je naš način da iskažemo divljenje prema onim ljudima i kompanijama koje to u našoj zemlji zaslužuju. Prvi put je nagrada dodeljena 2004. godine, Ivanu Tasovcu, direktoru Beogradske filharmonije, koji je uspeo da promeni u javnosti dominantnu percepciju filharmonije i klasične muzike, godine 2005. laureat je bio Saša Lozoski, slikar i dizajner koji se dosetio i osmelio da priredi modnu reviju u jednoj pravoslavnoj crkvi, a decembra 2006. godine, nagrada je dodeljena Miomiru Koraću, za projekat Viminacium“.

8.Dodeljena Politikina nagrada – Izložba Mali dnevnik III, Raše Todosijevića, predstavljena u O3ONE-u septembra 2009. godine, proglašena je izložbom godine
„Ovogodišnja „Politikina” nagrada za najbolju izložbu u protekloj godini pripala je ravnopravno Mariji Dragojlović za izložbu slika „Rouge Noir” u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” u Čačku (novembar 2009), (potom i u Narodnom muzeju u Kruševcu) i Dragoljubu Raši Todosijeviću za izložbu radova „Mali dnevnik 3” predstavljenu u „O3ONE” u septembru 2009. godine. S obzirom na to da je reč o dve izuzetno samosvojne umetničke ličnosti koje međutim pripadaju sasvim različitim tokovima umetničke scene, žiri je doneo odluku da proglasi dva laureata“.

Rad sa Rašom Todosijevićem predstavljao je veliko zadovoljstvo O3ONE timu, a posebno zadovoljstvo nam je to što je upravo dobro ostvarena saradnja krunisana i prestižnom nagradom Vladislav Ribnikar, koja se “dodeljuje za izuzetne domete u likovnoj umetnosti, kao potvrda stvaralačke zrelosti, za dela koja se odlikuju originalnošću i pomeraju i proširuju granice likovne izražajnosti”.

Prema mišljenju saveta O3ONE-a, Raša Todosijević pripada samom vrhu srpske savremene scene, a njegov rad takođe je veoma prihvaćen i u inostranstvu. U obrazloženju nagrade, žiri je upravo to i istakao:
„Raša Todosijević je umetnik performansa i novih medija, ali i slikar, skulptor, crtač, pisac i razložni kritičar, po svemu posebna pojava na domaćoj, pa i na međunarodnoj sceni. On pripada onoj grupi umetnika koji su veoma jasno, još krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, učinili radikalni otklon od ideologije i prakse socijalističkog modernizma i napravili realni priključak ka novoj svetskoj sceni u trenutku njenog nastajanja. Od tada pa do danas, uprkos stalnim pretnjama da se tok istorije umetnosti vrati u lokalne okvire, u dobroj meri zahvaljujući naporima ovog autora kao usamljenog ambasadora naše umetnosti, veze sa međunarodnom scenom se održavaju kao stabilni garant vitalnih procesa umetnosti.„

Više informacija o izlozbi „Mali dnevnik III“, izložbi slika i predmeta iz dnevnika autora iste, Raše Todosijevića, možete naći na www.o3one.rs
Izvor informacija korišćenih u tekstu: www.politika.rs

9. NAGRAĐEN O3ONE & RAIFFEISEN KALENDAR ZA 2010. GODINU
U organizaciji Muzeja Vojvodine i agencije za marketing Publicite, u Novom Sadu je održana XIV izložba najlepših kalendara, a kao i ranijih godina, među najboljima, u selekciji žirija našao se i kalendar nastao kao proizvod uspešne saradnje između O3ONE-a i Raiffeisen banke.
Ovogodišmji O3ONE kalendar nosi naziv …deo Beograda, i predstavlja fotografije Nebojše Babića, na kojima su zabeleženi trenuci i ljudi koji najbolje prikazuju Dorćol, jedan od najupečatljivijih delova Beograda.

Kalendare je ove godine ocenjivao žiri u sastavu: Miroslav Mušić, kritičar dizajna (predsednik), Laslo Kapitanj, dizajner, Martin Candir i Dragan Kurucić, foto-dizajneri, Radule Bošković, akademski slikar, Dušan Pop Đurđev, pesnik i Vladimir Čeh, ekspert za marketing.

Saradnja

Projekat O3ОNE, kao platforma otvorena za umetnički eksperiment počiva na vrednostima kao što su interdisciplinarnost i saradnja. Ovaj projekat nastao je sa ciljem da generiše ideje iz oblasti savremene umetnosti, nauke i novih tehnologija i u okviru tog cilja većina rezultata predstavlja proizvod saradnje sa stranim kulturnim centrima, umetnicima, nevladinim organizacijama, kompanijama, ambasadama i ostalim akterima sa kojima je O3ONE tim ostvario niz značajnih projekata i u ozbiljnoj meri doprineo savremenoj umetničkoj sceni kako u Srbiji, tako i regionu.

S obzirom na to da je program O3ONE-a profilisan u dve kategorije ili zone, science i art, sam profil partnera kojeg tražimo je raznovrstan. Projekat O3ONE je otvoren za saradnju sa novim partnerima, a poseban akcenat stavljen je na regionalno dugoročno partnerstvo koje projekat vidi kao način za ostvarivanje svog strateškog cilja koji se ogleda i u jačem regionalnom pozicioniranju.


Podrška

U samom institucionalnom smislu O3ONE je pomerio shvatanje rada i funkcionisanja jednog umetničkog prostora. Programom, dinamikom, medijskom vidljivošću I velikim brojem posetilaca O3ONE je uspeo da privuče pažnju poslovnog sektora I kreira mrežu partnera kao novi tip saradnje kulturne institucije I kompanija. Ovakva saradnja nagrađena je od strane Ministarstva kulture nagradom BIZART kao jedinstven primer odnosa između dva sektora: biznisa I umetnosti.

Pokrovitelji – Ministarstvo Republike Srbije, Grad Beograd, Raiffeisen Bank
Prijatelji projekta – UNICEF, Institut Konfucije, Kibla, CCP, Japan Jugo Art Project
Donator projekta – Raiffeisen Bank


Kampanje

O3ONE kampanja predstavila je seriju bilborda sa starim, narodnim poslovicama i zagonetkama, koje su, uklopljene sa modernim dizajnom, privukle pažnju gradana Srbije, ostavljajuci prostora ljudima da ih tumace na više nacina. Kampanju je, na inicijativu O3ONE-a, realizovao tim Orange studia u 2007. i 2008. godini u saradnji sa Alma Quttro-m i DPC-om. Naši sugradani mogu videti bilborde, kako na ulicama Beograda, tako i cele Srbije.

Vodeni idejom da bilbordi koje vidamo na našim ulicama ne moraju uvek da budu u službi materijalne koristi, želeli smo da bilbordima damo novu dimenziju. O3one bilbordi imaju zadatak da ulepšaju grad, neguju humor, izmame osmeh, ali pre svega da motivišu posmatrace da se kroz šalu prisete narodnih mudrosti i da drugacijim pogledom na zivot nadju lakse odgovore na mnoge zagonetke.

[nggallery id=8]