Traži se čovek

Zenit i zenitizam

Od 19. maja do 8. juna u galeriji O3ONE (Uzun Mirkova 10) možete pogledati izložbu posvećenu časopisu ZENIT i pokretu zenitizma pod nazivom Traži se čovek. Otvaranje izložbe je u četvrtak 19. maja u 20:30h.

Časopis ZENIT je osnovao i prvi broj izdao februara 1921.godine Ljubomir Micić sa idejom da bude međunarodno glasilo u znaku nove umetnosti i novog čoveka, dok sam pokret počiva na želji da se nikada ne ponove strahote Prvog svetskog rata i da se stvori veliko međunarodno bratstvo umetnika radikalnih zamisli. ZENIT je bio otvoren prema novim medijima i modelima izražavanja u prozi i poeziji, filozofiji i kritici, pozorištu i filmu, likovnim umetnostima i vizuelnoj kulturi, arhitekturi i primenjenoj umetnosti.

Podržavao je i propagirao nova dostignuća nauke i tehnike poput radija, telegrafa, aeroplana, električne energije, Teslinih otkrića ili Ajnštajnove teorije relativiteta. Svoju oštru kritičku orijentaciju protiv konzervativne (malo)građanske svesti i kapitalističkog društva, autoriteta političke vlasti i crkve, socijalne nepravde i okoštalih institucija, izražavao je kroz polemičke i programske tekstove, manifeste, prozu i poeziju već od prvog broja. Upečatljivi vizuelni efekti – dizajn časopisa i drugih zenitističkih izdanja, reprodukcije, tipografska i grafička rešenja – odražavali su taj borbeni aktivizam.

U različitim fazama postojanja časopisa i pokreta prisutna je aktivna razmena i recepcija ideja i iskustava evropskih umetničkih pokreta, od ekspresionizma, postkubizma, futurizma i dadaizma, do ruske avangarde i socijalnih tendencija. Tokom godina Micić je uspeo da razvije veliku mrežu saradnika koja je obuhvatala najznačajnije umetnike tog vremena. Među mnogobrojnim autorima čiji su radovi objavljivani u časopisu Zenit su i Vasilij Kandinski, Kazimir Maljevič, Pablo Pikaso i Vladimir Majakovski.

Časopis Zenit je uz Miroslavljevo jevanđelje, jedino naše delo koje se nalazi u svetskoj elektronskoj biblioteci.

COVER TRAZI SE COVEK(1)

Na izložbi Traži se čovek u galeriji O3ONE upoznaćete se sa osnovnim idejama zenitizma – avangardnog, levičarskog pokreta formiranog u okviru časopisa ZENIT, sa njegovim pokretačem Ljubomirom Micićem i sa jednim od najaktivnijih saradnika Brankom Ve Poljanskim.

Pored same postavke biće organizovano i više propratnih događaja:
Otvaranje 19.5. 20:30h – „Ubistvo istorije – predavanje Koste Bunuševca“ performans
Noć muzeja 21.5. 19h i 21h – „Effect Ties“ by Nataša Šarić
1-2.6. tokom celog dana – „ Čovek – To je naša prva reč“ performans Snežane Golubović
Zatvaranje 8.6. – Performans Marte Jovanović

Stručno vođenje:
21.05. u 12.30h / Stevan Vuković
28.05. u 12.30h / Irina Subotić
04.06. u 12.30h / Slobodan Mijušković

Autori izložbe: Irina Subotić, Slobodan Mijušković, Stevan Vuković
Autori postavke: Breda Bizjak, Saša Pančić
Pesme čita: Ah Ahilej
Koordinator Projekta: Nemanja Milović
Asistent kustosa: Ana Šćepanović
Odnosi sa medijima: Ivana Beronja
Dizajn i priprema za štampu promotivnog materijala: Orange Studio
Tehnička realizacija izložbe: DPC

Šta znači Barbarogenije? Kako je zamišljena „balkanizacija Evrope”? Zašto je Micić pisao manifeste o Varvarima duha? Šta znači krilatica „Istok – Zapad”? Kakva je kritika upućena „ostareloj Evropi” kroz ideju Antievrope? Kako su se zamisli nove umetnosti spajale s dostignućima nauke i tehnike – s radijom, telegrafom, aeroplanom, električnom energijom, Teslinim otkrićima i Ajnštajnovom teorijom relativiteta? Zašto je ZENIT sudski zabranjen u Beogradu decembra 1926, kada je izašao poslednji 43. broj?

Dođite u galeriju O3ONE i saznajte.